Po Nišliji 10.000 evra

Bez autora
Apr 22 2010

Predstavnici korejske kompanije “Jura” potpisaće u petak u Nišu sa Mlađanom Dinkićem, ministrom ekonomije, memorandum za gradnju nove fabrike u ovom gradu i zapošljavanje najmanje 1.500 radnika. Posle fabrike u Kragujevcu Korejci su se odlučili da u Nišu naprave fabriku za proizvodnju elektroinstalacija za auto-industriju, a planirano je ulaganje od 10 miliona evra. Dogovoreno je da grad Niš ustupi zemljište u industrijskoj zoni. Posle mnogo godina “tapkanja” u mestu i propadanja proizvodnje, ovo će biti prva velika investicija u industriju ovog grada. Spreman je i novi program za oživljavanje velikih industrijski devastiranih gradova poput Niša. Plan je da umesto dosadašnjih 5.000 evra po novootvorenom radnom mestu investitori u takvim gradovima dobiju 10.000 evra za svakog novozaposlenog radnika. U petak će obelodaniti novi program koji je namenjen za ulaganja u auto i elektro-idustriju, kao i telekomunikacije.

Po Nišliji 10.000 evraPredstavnici korejske kompanije “Jura” potpisaće u petak u Nišu sa Mlađanom Dinkićem, ministrom ekonomije, memorandum za gradnju nove fabrike u ovom gradu i zapošljavanje najmanje 1.500 radnika.

- Posle fabrike u Kragujevcu Korejci su se odlučili da u Nišu naprave fabriku za proizvodnju elektroinstalacija za auto-industriju, a planirano je ulaganje od 10 miliona evra - saznaju “Novosti” u Ministarstvu ekonomije.

- Dogovoreno je da grad Niš ustupi zemljište u industrijskoj zoni. Posle mnogo godina “tapkanja” u mestu i propadanja proizvodnje, ovo će biti prva velika investicija u industriju ovog grada.

Kako je najavljeno “Novostima” u Ministarstvu ekonomije, spreman je i novi program za oživljavanje velikih industrijski devastiranih gradova poput Niša. Plan je da umesto dosadašnjih 5.000 evra po novootvorenom radnom mestu investitori u takvim gradovima dobiju 10.000 evra za svakog novozaposlenog radnika. Ministar Dinkić će u petak obelodaniti novi program koji je namenjen za ulaganja u auto i elektro-idustriju, kao i telekomunikacije.

- Niš je “crna rupa” na investicionoj mapi Srbije, koji je doživeo deindustrijalizaciju, a ovo je jedan od načina da se privuku ulagači, oživi proizvodnja i poveća zaposlenost - ističu u Ministarstvu ekonomije.

- Plan je da takve stimulacije dobiju investitori u gradovima poput Niša i Zaječara, a tek treba da se definiše koji još gradovi dolaze u obzir.

U Ministarstvu ukazuju da bi sprovođenje ovog programa moglo da privuče za sada samo zainteresovane investitore iz auto-industrije. Najavljeno je da bi “Fijat” u Nišu trebalo da počne gradnju fabrike za reparaciju motora, a pregovara se sa još nekoliko poznatih imena iz ove grane industrije.

Posao

Početkom aprila “Jura” je na licitaciji za skoro tri miliona evra kupila “Zastavu Elektro” iz Rače. Od 284 radnika posao kod novog vlasnika dobilo je 118. Obaveze “Jure” su da u modernizaciju proizvodnje investira osam miliona evra i zaposli 1.000 radnika. Skoro sva proizvodnja ići će za izvoz za automobilske kompanije “Hjundai” i “Kija”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik